Gravid vecka 24 – viktiga saker att boka nu

Är du gravid i vecka 24? Grattis! Nu har du kommit en bra bit in i graviditeten, och magen börjar bli allt mer synlig.

Vid det här laget har du troligen gjort rutinultraljudet, där du kanske fick en första tydlig titt på bebisen och, om du ville, fick veta könet. Magen växer, bebisen blir allt mer aktiv, och du kanske redan har börjat känna små sparkar och rörelser dagligen.

Den här perioden är en bra tid att börja planera inför det som kommer. Många gravida bokar in en gravidfotografering för att fånga den här speciella tiden på bild.

Det kan också vara smart att kolla upp gravidyoga, profylaxkurser eller förlossningsförberedande föreläsningar, som kan hjälpa dig att känna dig tryggare inför förlossningen. Dessutom kan det vara bra att börja fundera på föräldraledigheten och se över vad du behöver inför bebisens ankomst.

Boka förlossningsförberedande aktiviteter

Att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen kan göra stor skillnad. Här är några populära aktiviteter som både förbereder dig mentalt och kroppsligt:

Gravidyoga – Hjälper dig att slappna av, förbättrar andningen och stärker kroppen inför förlossningen. Finns flera ställen i Stockholm men här är länken till en.

Profylaxkurs – Lär dig andningstekniker och mentala strategier för att hantera smärtan under förlossningen. Finns även denna online kurs – Föda utan rädsla.

Förlossningsföreläsningar – Många barnmorskemottagningar erbjuder kostnadsfria digitala eller fysiska träffar där du får information om förlossningens olika faser.

Tips! Kolla upp kurser i ditt område och boka i tid – många blir snabbt fulla!

gravid kvinna ligger på stenstand vid vattnet under en gravidfotografering

Planera din föräldraledighet

Att planera din föräldraledighet i god tid kan göra hela skillnaden för att känna sig förberedd och trygg inför bebisens ankomst. Det handlar inte bara om att bestämma när du ska gå på ledighet, utan också om att fundera på hur du vill fördela den och vad du kan behöva ordna innan. Här är några tips på vad du bör tänka på när du planerar din föräldraledighet:

Tänk på när du vill börja din föräldraledighet

De flesta börjar sin föräldraledighet någon gång mellan vecka 28–32 i graviditeten. Tänk på hur du mår och när du känner att du behöver mer vila eller tid för att förbereda dig inför bebisens ankomst. Många föredrar att jobba så länge som möjligt för att spara på föräldradagar, men det är också viktigt att lyssna på kroppen. Tycker du det är svårt kan det vara bra om ens eventuellt partner påminner dig om att lyssna på din kropps signaler.

Prata med din arbetsgivare

Det är bra att informera din arbetsgivare om din planerade föräldraledighet så tidigt som möjligt. Enligt lag måste du meddela arbetsgivaren om din ledighet minst två månader innan du tänker börja, men många väljer att prata om det ännu tidigare för att skapa bra förutsättningar för både dig och arbetsplatsen.

Fördela föräldradagarna

I Sverige har du rätt till föräldraledighet i upp till 480 dagar, men hur du väljer att fördela dessa dagar kan variera. Fundera på om ni som föräldrar vill dela på ledigheten, eller om en av er ska ta en större del. Många väljer att ta ledigt i omgångar, särskilt om man vill vara hemma under första tiden och senare när barnet blir äldre.

Ekonomiska aspekter

Det är bra att ta reda på hur mycket du kommer att få i föräldrapenning, både innan du ansöker om ledighet och under själva ledigheten. Föräldrapenningen baseras på din inkomst, och du kan välja att ta ut den antingen på en högre nivå under kortare tid eller på en lägre nivå under en längre period. Planera för vad som känns bäst för dig och din familj.

Förbered för en mjuk övergång tillbaka till arbetet

Många föräldrar funderar också på hur de ska planera sin återgång till arbetet efter föräldraledigheten. Du kanske vill börja med att jobba deltid eller göra en långsam övergång när du känner att du är redo. Tänk på vad som passar din familj bäst och prata gärna med din arbetsgivare om flexibilitet om det behövs.

Boka in din gravidfotografering

Många väntar för länge med att boka sin gravidfotografering, men för att vara säker på att få en tid hos den fotograf vars stil du gillar är det bäst att boka i god tid. Populära fotografer blir snabbt fullbokade, och genom att planera i förväg slipper du risken att behöva välja någon annan eller gå miste om fotograferingen helt.

Många fotografer rekommenderar att fotografera magen mellan vecka 28–35, när den är rund och fin men du fortfarande orkar posera bekvämt. Att boka i god tid är smart, eftersom populära fotografer snabbt blir fullbokade.

Tips! Kolla upp fotografer i ditt område och välj en stil du gillar. Gravidfotografering utomhus, i studio eller kanske hemma hos dig.

Att välja rätt fotograf är avgörande för att fånga dessa värdefulla ögonblick på bästa sätt. Här är varför du bör välja mig som din gravidfotograf:

Varför välja mig som din gravidfotograf

Erfarenhet och Kompetens

Med års erfarenhet av gravidfotografering vet jag hur viktigt det är att du känner dig bekväm framför kameran. Jag har fotograferat många gravida och förstår hur kroppen förändras – och hur vi bäst framhäver din styrka och skönhet på ett naturligt sätt.

Min stil fokuserar på fria, stolt poserande uttryck med en hudnära känsla. Jag använder naturligt ljus och vattenmiljöer för att skapa bilder med mjuka toner och en tidlös känsla. Målet är att du ska få bilder som känns äkta och som du kommer att uppskatta länge.

Gravid vecka 24 – en kvinna håller sin mage och förbereder sig för den kommande tiden med ett leende, omgiven av naturligt ljus.

Prioritera ditt välmående

Nu är det extra viktigt att ta hand om dig själv.

Sov och vila när du kan – Sömn blir svårare längre fram.

Håll igång kroppen – Promenader, simning eller gravidträning kan hjälpa mot ryggont och trötthet.

Drick mycket vatten – Det kan lindra både svullnad och trötthet.

Be om hjälp om du behöver det – Det är okej att säga nej och dra ner på tempot.

Fortsätt ta järntillskott – Många gravida behöver extra järn nu, eftersom blodvolymen ökar. Prata med din barnmorska om ditt behov.

Den här tiden går snabbt, så passa på att njuta av graviditeten och förbered dig i lagom takt.

Förbered hemmet för bebisen

Det är lättare att fixa hemma nu än när du är höggravid eller har en nyfödd att ta hand om.

Skapa en mysig amningshörna – En bekväm stol eller hörna med kuddar kan vara guld värd.

Se över säkerheten – Även om bebisen inte börjar krypa direkt kan det vara smart att tänka framåt med barnsäkra lådor, eluttag och möbler.

Laga och frys in mat – Du kommer tacka dig själv senare när orken tryter!